Flentrop Orgelbouw Zaandam: orgelnieuwbouw, orgelrestauratie, orgelreconstructie

FLENTROP ORGELBOUW home | contact |FAQ
  • Over Flentrop
    • Bedrijfsorganisatie






























































    • De mensen van Flentrop






























































    • Geschiedenis vanaf 1903






























































  • Visie op orgels
    • Visie op restaureren






























































    • Visie op orgelbouw






























































    • Onderhoud & optimalisatie






























































    • Materiaal & klank






























































  • Nieuws
  • Orgels van Flentrop
    • Overzicht orgelnieuwbouw






























































    • Overzicht orgelrestauratie






























































  • Cd's en boeken
    • Cd's






























































    • Boeken






























































  • Downloads
    • Audio-downloads






























































    • Video-downloads






























































    • Tekst-downloads






























































  • Links
Deutsche Flagge English flagJapanese flag
home > downloads > video-downloads

Video-downloads

YouTube kanaal FlentropVolg ons YouTube kanaal voor meer video's en afspeellijsten.


Het maakproces van een orgel

De Pijpmaker
Pijpmaker Daniël van Horssen van Flentrop laat in de werkplaats zien hoe ze een orgelpijp maken, zodat deze mooi gaat spreken. Een heel precies werk en complex..


Het Gieten
Een orgelpijp is een wezenlijk onderdeel van een orgel, Flentrop giet het materiaal waarvan de pijpen gemaakt worden dan ook zelf. De pijpmakers laten in de werkplaats het gieten zien. Jeroen Rijpkema vertelt meer over de technieken en materialen om een plaat te gieten en hoe je daarbij rekening houdt met de klank.


De Speeltafel
Mechaniekmaker Sander van Egmond vertelt in de werkplaats van Flentrop over de opbouw van het mechaniek en koppelmechanieken voor de speeltafel. Juist de aandacht voor historische details bij reconstructie en restauratie maakt het werk zo speciaal.


De Balgen
Orgelmaker Paul Winkelmeijer vertelt in de werkplaats van Flentrop over de opbouw van de balgen in het orgel. Met uitleg over winddruk, balgen treden en het maken van een mooie, rustige, stabiele wind in het orgel voor de klank. 


Het Ontwerp
Tekenaar Michel Lagrand vertelt in de tekenkamer van Flentrop over het ontwerpen en tekenen van een orgel. Van de start met een muzikaal en technisch plan, tot het uitwerken van moderne 3D-tekeningen in CAD, Bouwtekeningen waarmee je door het hele orgel kunt reizen én de ruimte waar het in komt te staan. 


De Windlades
Windladenmaker Geert Spronk vertelt in de werkplaats van Flentrop over het maken van de windlade van een orgel. Hij laat de samenhang zien tussen wat de organist doet aan de speeltafel en de werking van de windlade.


Het intoneren
Intonateurs Klaas Koelewijn en Dick Koomans van Flentrop vertellen over het fijnzinnige werk van de intonatie van een orgel. Hoe zorg je voor klank in de pijpen en hoe zorg je dat dit ook nog muzikaal wordt? Een proces waarin de intonateur zorgt dat de klank mooi gaat mengen en levendig wordt.


De Vervoersstok
Intonateur Klaas Koelewijn vertelt over het gebruik van een "vervoersstok" om alle pijpen in het orgel een plekje te geven.  (Film nr.7 van filmmaker Casper Steketee)


Films: Casper Steketee

How an organ makes music


Uitleg over klank en werking van het orgel aan de hand van het Flentroporgel in Duke University.

Flentrop orgel Wereldtentoonstelling New York

Flentrop bouwde een orgel voor het Nederlandse Paviljoen op de Wereldtentoonstelling in New York in 1939. Het orgel wordt bespeeld door Piet van Egmond, de organist van het Concertgebouworkest. Item uit het polygoon journaal, maart 1939. 


Bron: Open Beeld.

Flentrop orgel Wereldtentoonstelling Parijs

Voor de wereldtentoonstelling in Parijs in 1937, bouwde Flentrop een orgel voor het Nederlandse paviljoen. Organist Cor Kee van de Lutherse Kerk in Amsterdam bespeelt het orgel. Item van het polygoon journaal, april 1937.


Bron: Open Beeld.

USKO Kistorgel

Het USKO maakte twee filmpjes over het maken van het nieuwe kistorgel.


Intonatie Mölln, Scherer-Bünting orgelScherer-Bünting orgel Mölln

In het Scherer-Bünting orgel in Mölln zijn de eerste pijpen terug. In een filmpje van Schleswig Holstein Magazin laten Flentropmedewerkers Dick Koomans en Klaas Koelewijn zien hoe ze bezig zijn met intoneren.

>> Bekijk het filmpje op de site van NDR

Livestream open dag 2020

Zaterdag 18 juli 2020 kon je live meekijken in de werkplaats naar het nieuwe orgel voor het conservatorium in Birmingham.



Film: Casper Steketee

Bouw metalen panfluit met NMF

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds start een spannend bouwtraject in samenwerking met Flentrop Orgelbouw om de metalen panfluit te perfectioneren, naar het idee en initiatief van panfluitist des vaderlands Matthijs Koene. De eerste film illustreert de onderzoeksfase, waarbij met name de expertise van intonateurs van belang is. De tweede film (vanaf minuut 42) neemt een kijkje in de werkplaats van Flentrop bij het bouwen.

Film: Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

>> Evolutie van een panfluit, site NMF


>> De tweede reportage begint op minuut 42 van de film.

 

Olkusz film

Studio Ars Sonora komt met een nieuwe serie films over historische orgels in Polen. De serie trapt af met een uitgebreide film met muziek en uitleg over het orgel in Olkusz. Engelse vertaling volgt binnenkort.

 

Nieuw Flentrop orgel Royal College of Music

Het Royal College of Music maakte een speciaal time-lapse filmpje waarin heel mooi de opbouw is te zien van het nieuwe Flentrop-orgel voor de Amaryllis Fleming Concert Hall, hartje Londen.

Recital Thomas Trotter


Flentrop werkplaats

Een introductiefilm over Flentrop met beelden van de werkplaats en het werk aan de orgels in St. Catharinen in Hamburg en de Laurenskerk in Alkmaar.

"Sinds 1903 zoeken we naar historische klanken, niet omdat ze historisch zijn, maar omdat ze het hart van mensen raken."
Erik Winkel, directeur Flentrop


Film: Fugue State Films, Will Fraser

Opname St. Catharinen Hamburg

Leo van Doeselaar speelt 'Ich ruf zu dir, herr Jesu Christ (BWV 639), in de St. Catharinen Kerk in Hamburg. De opname is van de Nederlandse Bachvereniging, All of Bach.


Demonstratie orgel Olkusz

Krysztov Urbaniak geeft een uitgebreide demonstratie van het gerestaureerde orgel in Olkusz, met informatie en uitleg (Pools). Engelse ondertitels komen binnenkort beschikbaar.

 

Filmpjes restauratie Olkusz

Drie filmpjes met informatie en uitleg over de restauratie van het Hummel-Nitrowsky orgel in de Pfarrkirche St. Andreas in Olkusz. Aan het woord komen: dr. Krzysztof Urbaniak (in het Pools), Erik Winkel (in het Duits) en Prof. Pieter van Dijk (in het Engels).





Restauratie Van Hagerbeer-Schnitgerorgel

Orgelfestival Holland maakte diverse films van feestelijke afronding van de intensieve restauratie van het Van Hagerbeer-Schnitgerorgel in Alkmaar. In een van deze films neemt Erik Winkel de kijker mee in het orgel, om te laten zien wat Flentrop bij de restauratie precies heeft gedaan.


De grootste frontpijp van het orgel, bijna 8 meter lang, had al 20 jaar niet meer geklonken. In onderstaand filmpje is te zien hoe Flentrop-medewerkers de enorm pijp uit het orgel halen, ter plekke in de kerk restaureren en daarna met vereende krachten weer in het orgel plaatsen.

Reportages over Flentrop, RTV Noord-Holland

Noord-Holland is ondernemend, bruist en leeft. NH Leeft brengt dit in beeld en maakte 2 reportages over Flentrop.
De eerste reportage filmt de werkplaats waar gewerkt wordt aan de restauratie van de pijpen van het orgel in Alkmaar.
In de tweede reportage klimt de filmploeg in de kerk in Alkmaar ruim 20 meter hoog de steiger op om in het orgel te kijken. Ze praten daar met Erik winkel (Flentrop) en organisten Pieter van Dijk en Frank van Wijk.


De orgelbouwer, reportage Avro Klassiek

Hoe wordt een orgel gemaakt? Bekijk de reportage van Avro Klassiek, waarin Frits Elshout -orgelbouwer en directeur van Flentrop - uitleg geeft en vertelt over zijn passie voor het orgel. We bezoeken de tekentafel, pijpmakerij en houtwerkplaats. Uiteindelijk belanden we in de werkplaats waar het nieuwe orgel voor Christ Church, Londen Chelsea wordt opgebouwd.

Reconstructie orgel St. Catharinen

In de Hamburgse Katharinenkirche is een reconstructie van het orgel gemaakt. Het lievelingsorgel van Johann Sebastian Bach sneuvelde tijdens een bombardement in 1943. Orgelbouwer en Flentropdirecteur Frits Elshout uit Zaandam vertelt over de reconstructie.

Nederland; orgeltuin van Europa, CNC world

Het is een bekend feit dat Nederland een enorme schat aan prachtige historische orgels bezit. Vanwege de speciale historische omstandigheden, wordt Nederland beschouwd als de "orgeltuin van Europa".

Grote orgel St. Bavo, Haarlem

Jos van der Kooy speelt op het grote orgel van de St. Bavo in Haarlem.

Concertgebouw, Maarschalkerweerdorgel

Leo van Doeselaar speelt op het Maarschalkerwerd orgel in de Empty Concert Gebouw Sessions.


Van Hagerbeer Schnittger orgel, Alkmaar

Pieter van Dijk speelt op het Van Hagerbeer Schnittgerorgel in Alkmaar.


Orgel Jacobi Kirche, Lübeck

Een impressie van het orgel in de Jacobi Kirche te Lübeck. Dick Koomans speelt Marche in D van J.S. Bach op het orgel.

Film: Dick Koomans

Bätz orgel Ronde Lutherse kerk, Amsterdam

Matthias Havinga speelt voor het eerst na de restauratie in 2014 op het Bätzorgel in de Ronde Lutherse Kerk, Amsterdam.

Schyven-orgel, Oostende

In 1999-2000 werd het Schyven-orgel van de Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Oostende door Flentrop gerenoveerd en herbouwd. In 1907, toen het orgel gebouwd werd, speelden de organisten op hun nieuwe orgels niet alleen eigentijdse muziek, maar ook werk van componisten uit de barok. Daarom bevat deze opname naast muziek uit de bouwperiode van het orgel, ook werk van Bach en Mendelssohn. Deze opname wil vooral de veelzijdigheid aan kleuren laten horen.


Flentrop-orgel, Duke University Chapel U.S.A.


Gieten op zand

De film geeft een demonstratie van het gieten van orgelmetaal op een zandbed. Vervolgens het uitschrapen hiervan.
Deze platen zijn gemaakt voor het Catharinen-orgel in Hamburg.

Film: Dick Koomans

Pijpjes maken

Een impressie van het ambacht, gefilmd in de werkplaats van Flentrop in Zaandam. 

Film: Dick Koomans

Restauratie kabinetorgel Witte Kerkje Heiloo



Flentroporgel Taipei

Twee filmpjes over het groot onderhoud aan het Flentroporgel in het Chiang Kai-Shek Cultural Center, Taipei (Chinees). Filmpje concert Scott Brothers Duo.





Fotoreportage stemmen MüllerorgelGeneraal stemmen Müllerorgel

Mei 2014 deed Flentrop een generale stemming van het wereldberoemde Müllerorgel in de St.Bavo in Haarlem. Het orgel bevat ca. 5000 pijpen; het stemmen duurde meerdere dagen en werd gedaan door 2 mensen.

Bekijk de fotoreportage met uitleg (Flickr).

Reportage: Dick Koomans.


Orgel Seattle bij the Science Guy

Het orgel wordt gebruikt in een aflevering van Bill Nye, the Science Guy (begint bij 13:29)

The organ is featured in an episode of Bill Nye, the Science Guy (starting at 13:29).

Restauratie orgelkas Westerkerk, Enkhuizen

Restauratie van de 16e eeuwse orgelkas in de Westerkerk van Enkhuizen. In de film ziet u orgelmaker Ko Boogaard van Flentrop en restauratieschilder Max Polman aan het werk.



Restauratie orgel Engelbert, Oog TV

Het pneumatische kegellade-orgel, in 1938 gebouwd door H.W. Flentrop, is in 2013 grondig gerestaureerd. Bij de restauratie is ontdekt dat het orgel pijpwerk bevat van Flaes & Brünjes uit 1855, (Holpijp 8' en Subbas 16') afkomstig van het orgel van de Doopsgezinde Kerk in Wormerveer. Er zijn nog maar 3 pneumatische Flentrop-orgels bewaard gebleven, waarvan dit er een is.



top < vorige pagina < > volgende pagina: tekst-downloads >
Westzijde 57, NL 1506 EC Zaandam tel. +31 (0)75-6168651 e-mail: info@flentrop.nl