FAQ
Meer weten over het onderhoud van uw kostbare orgel? Op zoek naar (inter)nationale orgelorganisaties, benieuwd naar vakinformatie, weetjes of festivals? Kijk dan bij de veelgestelde vragen op deze pagina.
Onderhoud van orgels
Hoe zorg je voor goed klimaatbeheer in kerken?
Veel kerken met historische orgels hebben een vorm van verwarming. Het verwarmingsregime in een kerk kan een belangrijke oorzaak zijn van schade aan instrumenten. Daarom worden er eisen gesteld aan de verwarming, zeker na een restauratie.
Wat doet verwarming precies met de houten instrumenten? En hoe kom je tot een goed verwarmingsregime?
Over het algemeen is het voor het orgel het beste om helemaal niet te verwarmen. Wanneer er toch verwarmd wordt, is het aan te raden het verschil tussen de basistemperatuur en de verwarmde temperatuur zo klein mogelijk te nemen en het verschil langzaam te overbruggen. Marc Stappers van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg is speciaal aangesteld als deskundige op dit gebied. Bij hem is de meest actuele kennis aanwezig over de beste verwarmingsregimes in een specifieke situatie.
Hoe kun je een orgel beschermen tegen bouwstof?
Het komt regelmatig voor dat er in de ruimte waar een orgel staat, bouwactiviteiten zijn gepland. Bouwstof dat hierbij vrijkomt, vormt een bedreiging voor het orgel. Op welke manier is het orgel hiertegen te beschermen? Hiervoor hebben we een protocol opgesteld met uitgebreide tips en adviezen voor het beschermen tegen bouwstof.
Organisaties voor orgels
Welke brancheorganisaties zijn er?
Welke belangenorganisaties zijn er?
KKOR, Katholieke Orgel en Klokken Raad
Rijksdienst voor cultureel erfgoed
Stichting ERM, Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg
SKEN, Stichting Platform Klinkend Erfgoed
College van Orgeladviseurs Nederland, CVON
Vereniging Nederlands Platform voor Orgelkunst en -cultuur
Nationaal Instituut voor de Orgelkunst (NIvO)