Flentrop Orgelbouw

CD verzameling

Die Scherer Bünting Orgel Mölln

Die Scherer Bünting Orgel zu Mölln

Toen in 1558 het nieuwe orgel in de Sint-Niklaaskerk van Mölln werd gebouwd, nam Jacob Scherer pijpen over van het vorige gebouw uit 1436 – waarschijnlijk de oudst bekende gotische orgelpijpen in Noord-Duitsland. Organiste Dagmar Lübking heeft voor haar opname op het Scherer-Bünting-orgel, dat in mei 2022 werd voltooid na een sensationele restauratie door de firma Flentrop, werken geselecteerd die de rijkdom van zijn klank en de buitengewone, bijna 600-jarige geschiedenis van dit unieke orgel documenteren.

U kunt de CD voor 18,90 euro bestellen via Es Dur

Schnitger in Norway

Schnitger in Norway

Het nieuwe orgel in Dypvåg (2019) is gebouwd in een Noord-Duitse Barokstijl, geschikt voor 17e- en 18e eeuwse muziek. Het compacte twee-klaviersorgel is geïnspireerd op het Schnitger-orgel in Dedesdorf. Vanwege bouwkundige beperkingen staat het pijpwerk van beide manualen op één windlade achter elkaar (tweelingslade). Het orgel is klassiek gemaakt, met een diversiteit in kleuren en karakters en een natuurlijke, directe aanslag. Zo heeft de organist maximale controle over de klank en het spreken van de pijpen.

Organist Hans van der Meijden speelt werken van o.a. Bach, Buxtehude, Goudimel, Böhm en Tunder. “This organ is a treasure that must be played by skillful hands. Its specific style and very limited size require the organist to be creative in his or her registrations and sensitive to explore the beauty it contains. But when played with this care, the instrument will reward the organist and the congregation with a sound quality that touches the heart.”

U kunt de CD voor 15 euro bestellen via info@dmp-records.nl

Die Andreas Schneider Orgel

CD die Andres Schneider Orgel (1681) in der ehem. Abteikirche Corvey, Egbert Schoenmaker

Egbert Schoenmaker heeft voor deze cd een programma samengesteld dat aansluit bij de karakterstieke middentoonstemming, de bouwperiode en de klankkarakteristieken van het instrument. De cd opent met een Goudimelzetting van Psalm 113 gevolgd door een koralvoorspel van de enige eigentijdse componist in dit programma: Dick Koomans, die samen met Jan Spijker als intonateur van Flentrop Orgelbouw bij de restauratie betrokken was.

U kunt de CD bestellen bij Flentrop voor 20 euro.
075 – 61 68 651 of info@flentrop.nl

Greetings from Haarlem organ city

Stadsorganist Anton Pauw stelde een zorgvuldig programma samen, deels met werken die een link naar het orgel hebben. Vooral zijn muzikale vertolkingen maken er een erg mooie cd van.

“Niet alleen de registraties van de werken kloppen. Pauw brengt de muziek tot leven. Je hoort hoe de organist intens plezier beleeft aan het muziek maken. De cd opent met de virtuoze pedaalsolo van het Preludium in d van Böhm. Het is een genot om Pauw te horen spelen met de akoestiek van de kerk: precies de juiste pauzes terwijl het stuk tegelijk een enorme drive blijft houden.”

U kunt de CD voor 15 euro (excl. verzendkosten) bestellen via rexmusic21@yahoo.com.

Of is verkrijgbaar in de winkel van de Grote- of St.-Bavokerk (Grote Markt 22, Haarlem). 

Elske ter Lindert, Doetinchem

Stadsorganist Elske te Lindert speelt Acht kleine Preludien und Fugen en diverse koraalbewerkingen van Bach op het Flentroporgel in Doetinchem.

“Elske weet door haar ingetogen, maar ook vreugdevolle spel (en mooie registratie!) precies de juiste sfeer te vangen. In één woord: schitterend!”

Theo J. Rougoor

De CD is te bestellen voor 15 euro via etelindert@icloud.com

Master and Apprentice

Organist en orgelmaker Yu Nagayama speelt werken van Buxtehude, J.S. Bach, W.F. Bach en Bruhns. “Op de CD staan diverse facetten van de leraar-leerling verbinding centraal. Dat kan een bijna identiek type compositie zijn, maar ook oefenmateriaal of een auditiestuk. Veelal horen we de meester doorklinken in de composities van de leerling.De leerling kan het héél anders doen, maar toch verloochtent hij zijn geestelijk vader niet.”

“Het spel van Yu Nagayama is fris en raak van sfeer, even duidelijk als creatief. Een geslaagde productie, waarin verdieping in de kennis van de orgelkunst en luisterple­zier perfect samengaan.” 

Bert Wisgerhof, Orgelvriend.

“Het interessante van thema-cd’s is dat de muziekliefhebber [..] er veel van kan opsteken. [..] En als het in het boekje dan ook nog goed wordt uitgelegd, voorzien van aansprekende notenvoorbeelden, is het glas sowieso meer dan halfvol. Het glas wordt echter nog voller (eigenlijk in dit geval zelfs tot de rand gevuld) als het ook in muzikaal opzicht tot in de puntjes verzorgd is en hoogst inspirerend uitpakt.” 

Aart van der Wal, Opus Klassiek.

U kunt de CD voor 15 euro (excl. verzendkosten) bestellen via rexmusic21@yahoo.com

Royal College of Music

In 2017 voltooide Flentrop het nieuwe orgel voor de Royal College of Music, Londen. Ter gelegenheid van de ingebruikname is een CD opgenomen met een selectie van orgelwerken, uitgevoerd door David Graham.

“I am thrilled that the realisation [of our vision] has gone even beyond our high expectation.” 

David Graham, Professor in Charge of Organ, RCM.

Die neue Flentrop Orgel

In 2017 voltooide Flentrop het nieuwe orgel voor de Pfarrkirche in Sankt Florian am Inn, Oostenrijk. De klank van het orgel verwijst naar historische orgelbouw van de 16e en 17e eeuw. Ter gelegenheid van de ingebruikname heeft Dick Koomans na de intonatie een CD opgenomen, met werken van 16e en 17e eeuwse werken van o.a. Bach, Buxtehude, Kolb, Goudimel en Philips.

“Dick Koomans presenteert het orgel met muziek uit de periode waarop het instrument is gebaseerd [..] geen ingewikkelde muziek, maar wel originele vondsten uit de voorbije eeuwen en regio, zo nodig aangevuld met een enkele improvisatie. De CD geeft een goed beeld van de wijze waarop Flentrop erin is geslaagd om in een relatief klein instrument veel registratiemogelijkheden te creëren [..] helder en homogeen klankbeeld.”

U kunt de CD voor 10 euro bestellen bij Flentrop.

>> 075 – 61 68 651, of info@flentrop.nl

Dritter Teil der Clavier Übung

Het imposante [III P 43] Draps/Flentrop orgel in Sint-Niklaas (B) was de uitgelezen partner voor Bach’s monumentale Dritter Theil der Clavier Übung.

“Bart Jacobs is organist-titularis van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal te Brussel. De orgelkoralen worden afgewisseld met enerzijds de éénstemmige melodieën van Martin Luther en anderzijds de vierstemmige koralen van Johann Sebastian Bach zelf. Het vocale gedeelte wordt verzorgd door zangers uit het ensemble Vox Luminis.” 

U kunt de CD voor 25 euro bestellen via Organroxx

Bach in Lübeck

Arvid Gast speelt diverse werken van Bach op zowel het grote als kleine orgel in de Jacobikirche in Lübeck. “…dit is een fantastische CD [..] Zowel componist, instrument als vertolker komen overrompelend binnen”.

Arvid Gast heeft een fantastische manier van spelen en registreren. Hij hanteert natuurlijk tempi en denkt vanuit duidelijke lijnen. Gast levert ontzettend mooi fijnzinnig vocaal spel, waarbij het goed te merken is dat hij zowel Bach als de beide instrumenten op zijn duimpje kent.

Martin Moree, Orgelnieuws

Complete orgelwerken Bach

Organist Pieter van Dijk gaat in een paar jaar tijd alle orgelwerken van Bach opnemen. Zeker de helft van Bachs oeuvre wil hij spelen op ‘zijn orgel’; het van Hagerbeer Schnittgerorgel in Alkmaar, omdat het zo bijzonder geschikt is om Bach op te spelen. Daarnaast zal hij voor de opnames spelen op o.a. het Garrelsorgel in Purmerend, het Hinszorgel in Bolsward en het Flentrop-Orgel in Hamburg.

“Dit belooft een topserie te worden; zorg dat je hem in huis krijgt. Want bij Pieter van Dijk vind je een doordachte én doorleefde Bach. Zo moet het zijn.”

De Bachintegrale van Pieter van Dijk gaat 10 dubbel-cd’s tellen. Inmiddels zijn er 3 delen uitgegeven. De cd’s kosten €25,- per stuk. Bij inschrijving op de complete serie, kosten ze €20,- per stuk.

Stuur een mail naar info@dmp-records.nl, bel 06-13153660 of vul het contactformulier in.
Of schrijf in voor de complete serie van 10 dubbel-CD’s.

Katharinenkirche - Sietze de Vries

Sietze de Vries speelt werken van Praetorius, Reincken, Bach en improvisaties op het door Flentrop gereconstrueerde Reincken-Orgel in de Katharinenkirche te Hamburg.

Op basis van overgebleven, verminkt pijpwerk en een diepgaand orgel-archeologisch onderzoek slaagde Flentrop erin een orgel te bouwen dat zo uit 1720 lijkt te zijn weg gestapt. Het bereikte resultaat is een verbluffend staaltje van vakmanschap en artisticiteit.

Gebruikmakend van een prachtig toucher, mooie registraties en een natuurlijke agogiek geeft Sietze de Vries de muziek en het orgel alle ruimte.

Orgelnieuws

De CD is ondermeer te bestellen bij JSB Records.

Eine Orgel für Bach

Andreas Fischer, organist van de St. Katharinenkerk, bracht de eerste cd uit waarop het nieuwe rugwerk in volle glorie te horen is. Hij laat werken horen die (in de tijd) variëren van Sweelinck (1562-1621) tot Karl Höller (1907-1987) en gebruikt een heel scala aan registraties.

De cd kost € 16,95 plus verzendkosten en is te verkrijgen via het bestelformulier op de website van de Stiftung Johann Sebastian:

www.stiftung-johann-sebastian.de

Bach by Bierling

Andreas Fischer, organist van de St. Katharinenkerk, bracht de eerste cd uit waarop het nieuwe rugwerk in volle glorie te horen is. Hij laat werken horen die (in de tijd) variëren van Sweelinck (1562-1621) tot Karl Höller (1907-1987) en gebruikt een heel scala aan registraties.

De cd kost € 16,95 plus verzendkosten en is te verkrijgen via het bestelformulier op de website van de Stiftung Johann Sebastian:

www.stiftung-johann-sebastian.de

Regina Renata

De eerste CD waarop het nieuwe Katharinenorgel in volle glorie te horen is. Andreas Fischer, Pieter van Dijk en Wolfgang Zerer spelen Scheidemann, Reincken en Bach maar ook Degenhardt en Distler.

De CD is te bestellen voor € 18,90 bij Es Dur

Orgels Laurenskerk

Fugue State Films heeft een DVD/CD box gemaakt over de historie van de orgels in de Laurenskerk in Alkmaar. De DVD bevat een documentaire van 1 uur, gevolgd door meer dan 2 uur aan film, demonstraties en uitvoeringen. Tevens bevat de box een CD met muziek van Sweelinck, van Noordt, Schuyt, Weckmann, Bach, Bastiaans en Piet Kee.
Organisten: Pieter van Dijk, Frank van Wijk, Leo van Doeselaar, Bernard Winsemius.
Historici en experts: Paul Binski, Cor Edskes, Frits Elshout en Erik Winkel van Flentrop.

Meer info en bestellen: Fugue Statefilms

Sonates Kuhnau

Richard Apperley, assistent-organist bij de Anglicaanse Kathedraal in Wellington, nam onlangs zijn debuut-cd op op het Flentrop orgel in St. Pauls Lutheran Church in Wellington.

Verkrijgbaar via www.richardapperley.com  

Portret van een Schyven orgel

Het Schuven-orgel in de Sint Petrus en Pauluskerk in Oostende is in 2000 gerestaureerd/gereconstrueerd door Flentrop. Peter Ledaine speelt diverse werken op het orgel van o.a. Mendelssohn, Bach en Franck.

Verkrijgbaar voor 15 euro bij Organroxx

Maarschalkerweerd

De 4 CD-box ‘Verborgen parels van Michaël Maarschalkerweerd’ wordt in een beperkte oplage uitgebracht en is een echt collector’s item. Christiaan de Gier, Eric Koevoets, Gerben Mourik en Arjan Leistra bespelen 12 Maarschalkerweerd-orgels. Flentrop Orgelbouw is sponsor van de Stichting Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015.

In 2015 was het 100 jaar geleden dat orgelbouwer Michaël Maarschalkerweerd (1838-1915),
is overleden. Zijn firma Maarschalkerweerd & Zoon heeft in totaal meer dan 200 orgels gebouwd waarvan er ruim 100 nog aanwezig zijn, waaronder het orgel van het Concertgebouw, Amsterdam.

Flentrop Mini CD's

De mini-cd’s die in 2003 bij ons 100-jarig jubileum zijn uitgegeven zijn nog steeds verkrijgbaar, behalve de CD van het Onze-Lieve-Vrouwegasthuis te Amsterdam.

De speelduur per cd is ongeveer 20 minuten. Per stuk kosten de cd’tjes € 5,-; per setje van 5 stuks € 20,- exlusief verzendkosten.

>> Bestellen:  075 – 61 68 651, of info@flentrop.nl

Flentrop Orgelbouw logo

Flentrop
Orgelbouw

Flentrop adres