Na jaren van stilte klonken op zaterdag 22 maart 2025 eindelijk weer de klanken van het wereldberoemde Schnitgerorgel in de Grote Kerk in Zwolle. Voor Flentrop Orgelbouw betekende dit een bijzonder moment: de ingebruikname van het gerestaureerde rugwerk markeert een belangrijke mijlpaal in de omvangrijke restauratie van dit unieke vierklaviers instrument uit 1721.
Sfeervolle ingebruikname
Tijdens het feestelijke Schnitgerfestival was de sfeervolle ingebruikname van het Schnitgerorgel Zwolle, gepresenteerd door Sander Zwiep (NPO Klassiek). Verschillende sprekers benadrukten het belang en de uniciteit van dit monumentale orgel. Erik Winkel (Flentrop Orgelbouw) en Cees van der Poel verzorgden samen een klankdemonstratie waarin de kleurenrijkdom van het orgel mooi tot uiting kwam. Organist Toon Hagen bespeelde het orgel voor een volle kerk met werken van onder andere Pachelbel, Bach en een eigen compositie. Het publiek reageerde geraakt op de klanken van het ontwakende rugwerk.
Hoogtepunt restauratie
Een bijzonder hoogtepunt binnen deze fase van de restauratie is dat alle originele toetsen uit 1721 opnieuw konden worden ingezet – een technisch én historisch waardevolle prestatie. Voor het team van Flentrop is het een groot genoegen en eer dat dit mogelijk is gebleken.
De ingebruikname kreeg brede aandacht in de media. RTV Oost en de NOS deden verslag van het evenement (lees het artikel op NOS.nl), en op de website van het Schnitgerorgel is een uitgebreide terugblik te vinden. Ook was er op NPO Klassiek een interview te horen met organist Toon Hagen over zijn eerste ontmoeting met het gerestaureerde instrument (beluister het interview op NPO Klassiek).
Vervolg restauratie
Hoewel het rugwerk nu weer klinkt, is de restauratie nog in volle gang. Flentrop Orgelbouw kijkt met voldoening terug op deze fase en ziet uit naar het vervolg van het werk, met als doel een volledige oplevering in 2026. Samen laten we het Schnitgerorgel opnieuw spreken.
"De reconstructie kost natuurlijk een hele hoop geld. Maar we praten wel over het grootste Barokorgel van Europa. Dat is ook werelderfgoed en daar moeten we heel zuinig op zijn."
Wilbert Potjes, voorzitter Stichting Schnittgerorgel
NOS
Artikel en video ingebruikname
Stichting Schnittgerorgel
Artikel
NPO Klassiek
Interview organist Toon Hagen
Dispositie
Dispositie Schnittgerorgel Zwolle